torsdag den 4. juni 2009

Billeder fra højskolen

Lige et par billeder eller tyve fra sidste uges højskole ophold. Vi fik prøvet en masse teknikker af og resultatet af dem skal i da se :-)
En af de første opgaver var at tage et billede fra en skør vinkel. jeg valgte at fotografere vejskiltet, og testede hvor skarp en vinkel det kunne tages i så man stadig kunne læse teksten. Efterfølgende har jeg så leget med at maske skiltet og lægge en blur udenom det så det kun er skiltet der står skarpt.

De næste to er endnu et eksempel på at maske noget af et billede og så gøre "noget" ved resten. Her valgte jeg at maske skiltet, og efterfølgende lave alt andet sort-hvid. Jeg var så heldig at sidde ved siden af Gydda, og hun har betydelig mere styr på Photoshop Elements end jeg har... så hun kunne fortælle mig lige hvordan det skulle gøres.


Et andet eksempel på brug af blur. Jeg havde ikke fået lavet baggrunden uskarp nok da jeg tog billedet, og ville gerne have blomsten til at træde tydeligere frem. lavede en oval maske rundt om blomsten og gjorde resten af billedet utydeligt med "blur".

Et af de sjovere billeder med blur. Jeg syntes næsten at bussen er på vej ud af billedet. Det tog lidt tid af få lavet masken da jeg ville have den helt tæt om bussen, men her hjælper den "magnetiske lasso" i Elements altså godt til. Igen har jeg markeret bussen, lavet "select inverted" og så ellers blur på resten af billedet. Der er mange former for blur, i andre billeder fra ugen har jeg valgt at benytte en der giver "streger" så der er bevægelse i billedet, eller "radial" så det lige som "stråler" ud fra centrum af billedet.

Næste teknik vi arbejdede med var at lege med kameraets lukketid. Hvis man vil fastfryse en bevægelse skal lukketiden være lille, men hvis man vil give billedet en fornemmelse af bevælgelse, som f.eks ved vandet nedenfor så skal man lade lukketiden være stor.
Det første billede er taget gennem et hul i et plankeværk. jeg kan godt lide fornemmelsen af en indramning, og samtidig også den "blødhed" vandet får fordi jeg har lavet lang lukketid.

Det allerførste vi skulle prøve med lukketid var at fange bevægelsen i en græsmark i blæsvejr. Som du måske kan se er dele af græsset mere "utydeligt" eller udtværet, det er altså med vilje :-) det skulle nemlig gerne give fornemmelsen af at det er i bevægelse.

Et andet eksempel på vand, det virker næstne helt fløjlsagtigt.

En rigtig sjov teknik, men også temmelig besværlig at få til at lykkes er panorering. Her har man lang lukketid, og lader kameraet følge det der er i bevægelse. Dermed skulle man gerne få motivet til at stå skarpt mens baggrunden stadig er sløret. Det bedste forsøg på det er denne knallert, fornem "fart stregerne" i baggrunden.
Vi følte os lidt skøre da vi stod 6 mand på rad og række nede på fortovet i Kolby og fotograferede bilerne der kom fra færgen :-) hvad må de ikke have tænkt :-)

Denne solnedgang er ikke helt standard, de fleste fotograferede en "rigtig rød" solnedgang, men jeg kunne godt lide kraften i solen som den kom ud af skyerne, og også reflektionen i vandet. Igen arbejdes der med lidt længere lukketid, og her var jeg også inde og pille ved ISO indstillingen på kameraet for at det kunne håndtere det dårlige lys.
Blænde er en anden god ting, hvis man har høj blænde har man høj dybdeskarphed, hvis man har lav blænde har man lav dybdeskarphed. Det sidste bruges rigtig meget når man laver makrobilleder, motivet skal stå skarpt men baggrunden må meget gerne være mere utydelig.
Første forsøg blev ret underholdende, jeg forfulgte den stakkels hummelbi rundt på hele busken for at få det rigtige billede. Jeg kan bedst lide det her, kan godt lide at han faktisk er lettet og at man kan se hans skygge i bunden af blomsten. Vi har været inde og snyde lidt (min lærer og jeg) da man slet ikke kunne se dens vinger. Vi har lavet en lille maske rundt om hver vinge og lavet det område lidt mørkere/skarpere så man fornemmer vingerne.

Denne bonderose er fotograferet i Nordby, jeg har pillet lidt ved skarpheden (unsharpen mask) for at give den skarphed og et næsten grafisk udseende. kan vældig godt lide det billede, og det er lige så flot i A4 udskrevet :-)

Denne klokkeblomst har jeg faktisk mere taget med på grund af græsstrået ovenfor. Det ser rigtig godt ud med den bue indramning det giver.

bøgegrenene står rigtig skarpt her, mens skoven bagved er utydeligt. Det fremhæver motivet rigtig godt og leder øjnene på vej derhen hvor jeg gerne vil have man skal kigge.

Her var jeg egentlig i gang med at fotografere blomsterne men så fangede dette motiv mine øjne. Ved at have den lave blænde og fokusere på bladet, så kommer blomsterne til at stå utydelige og slørede mens bladet er knivskarpt.

Dette er så lidt snyd, jeg har selv stillet stenene op :-) og så ellers ned på maven og tage billedet midt på stranden. Man lærte virkelig at abstrahere fra hvad andre tænker når man fiser rundt med et kamera på den måde, det er rigtig sjovt at se hvor mange billeder man har af hinanden liggende, siddende eller stående på mystiske måder mens man er igang med at tage et billede :-)
Hvis du nåede med helt herned, så mange tak for din tålmodighed - det var et laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangt indlæg i dag :-)

3 kommentarer:

Engel sagde ...

Sikke en masse skønne billeder. Kan godt lide din leg med blur :o)
Vandet igennem plankeværket er super flot. Ligeledes er bonderosen... og så er jeg ligeglad med, at du selv har stablet stenene, det er et billede som du kunne tjene penge på :o) Din solnedgang er også lige i vinkel.. kort sagt... alle skønne!

MULTISCRAP sagde ...

Dejlige billeder - og det lyder til at det har været et fantastisk ophold - husk at blive ved med at øve ellers går det for hurtigt tabt (siger hun af erfaring....)

Iben

Gitte sagde ...

Det ser ud til, at det har været et rigtig godt kursus, som du/I har fået meget ud af.

I har ihvertfald fået eksperimenteret et del. :-)